Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Η μελαγχολία μετά τις διακοπές - Πόσο φυσιολογική είναι και πως να την ξεπεράσουμε

Και να που έφτασε – ή πλησιάζει – η στιγμή την οποία κανείς μας δεν ήθελε να αντιμετωπίσει. Η στιγμή της επιστροφής από τις μικρές ή μεγάλες μας αποδράσεις, η στιγμή της επιστροφής στη ρουτίνα της καθημερινότητας είναι για τους περισσότερους από εμάς μία «ώρα δύσκολη».

Κατ’ αρχήν να πούμε ότι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Ο οργανισμός καλείται να μεταβεί από μία κατάσταση χαλάρωσης σε μία κατάσταση εγρήγορσης με υποχρεώσεις είτε εργασιακές, είτε οικογενειακές είτε κοινωνικές κι αυτό του προκαλεί αισθήματα ανησυχίας και στρες. Και μόνο η σκέψη πολλές φορές του τι μας περιμένει στο γραφείο, η δουλειά που έχει συσσωρευτεί, το καθημερινό μποτιλιάρισμα στους δρόμους, το άγχος με το χρόνο, το σπίτι αλλά ακόμα και το άδειο ψυγείο που μας περιμένει να το γεμίσουμε σε αντιδιαστολή με τις ατελείωτες ώρες χαλάρωσης, τεμπελιάς και ραστώνης των διακοπών, θέτουν τον οργανισμό αλλά και τον ψυχισμό σε μία κατάσταση μελαγχολίας, θλίψης και κάποιες φορές άρνησης προσαρμογής.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο ανησυχητικά όσο φαίνονται. Παραθέτουμε μερικές σύντομες συμβουλές τις οποίες σας προτείνουμε να εφαρμόσετε για να έχετε μία πιο εύκολη, γρήγορη και υγιή προσαρμογή.

Κατ’ αρχήν είναι σημαντικό να αποδεχτούμε χωρίς κρίση τα συναισθήματα μας.

Ότι κι αν αισθανόμαστε, θλίψη, μελαγχολία, άγχος, τάσεις φυγής και νοσταλγία για τις όμορφες και χαλαρές στιγμές των διακοπών, είναι φυσιολογικό και οφείλει να είναι 100% αποδεκτό.

Σ’ αυτό βοηθά κατ’ αρχήν η παραδοχή ότι όπως όλα είναι παροδικά έτσι και οι σκέψεις αυτές κάποια στιγμή θα σβήσουν. Επιπρόσθετα η στρατηγική του να τα καταγράφουμε ή και να τα εκφράζουμε ελεύθερα χωρίς δισταγμό βοηθά στην αποδοχή τους.

Σκεφτείτε τα καλά πράγματα που σας περιμένουν πίσω.

Οι φίλοι που σας περιμένουν να ανταλλάξετε τα νέα από τις διακοπές σας, να γελάσετε και να διασκεδάσετε, το αγαπημένο σας κατοικίδιο που πιθανότατα έμεινε πίσω, η άνεση του σπιτιού σας και η αγαπημένη σας γωνιά για χαλάρωση είναι εκεί. Και δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητοι λόγοι για να θέλουμε να επιστρέψουμε.

Υιοθετήστε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Η υγιεινή διατροφή, τα λαχανικά, τα φρούτα αλλά και η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μέσω του νερού βοηθούν το σώμα να επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς.

Η άσκηση επίσης συμβάλλει προς την ίδια κατεύθυνση και με τις ενδορφίνες που παράγονται βελτιώνεται η ψυχική μας διάθεση.

Μην αμελείτε τον ύπνο, του οποίου υποτιμούμε συχνά τη σημαντικότητα. Αποτελεί τη μαγική θεραπεία για πολλά, όπως και για την ανάκαμψη του οργανισμού και την επάνοδό του στους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Κρατήστε τα «μαθήματα των διακοπών»

Με αυτή τη φράση εννοούμε αυτά που μάθατε για τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια εκείνων των τόσο ουσιαστικών στιγμών χαλάρωσης που βιώσατε ερχόμενοι σε επαφή με τον πραγματικό εαυτό σας, τα θέλω σας, τις αληθινές ανάγκες σας. Κρατήστε τα, καταγράψτε τα και ξεκινήστε ένα πλάνο εφαρμογής τους.

Μην πέσετε με τα μούτρα στη δουλειά.

Δώστε στον εαυτό σας – όσο είναι δυνατό – την πολυτέλεια να διεκπεραιώσει τις πρώτες εργασιακές υποχρεώσεις σιγά – σιγά. Οργανώστε το χρόνο σας και θέστε προτεραιότητες διότι εάν ο φόρτος εργασίας που έχει συσσωρευθεί είναι μεγάλος θα πελαγώσετε κι αυτό θα επιδεινώσει τη μελαγχολία των διακοπών. Η επανα-προσαρμογή στα εργασιακά χρονοδιαγράμματα όσο επιβεβλημένη κι αν είναι, χρειάζεται να πάρει χρόνο και κάποια θέματα να περιμένουν.

Σχεδιάστε το επόμενο ταξίδι.

Αναζητήστε το επόμενο 2-μερο, τον επόμενο προορισμό, τους φίλους ή την οικογένεια που θα σας συνοδεύσουν και βάλτε το στόχο. Βοηθά στον να μη μας κατακλύζει η απαισιοδοξία και η προσδοκία του επόμενου καλοκαιριού. Οι μικρές αποδράσεις βοηθούν τόσο πρακτικά στο να κάνουμε μικρά διαλείμματα όσο και στον ψυχισμό μας στην μετά τις διακοπές περίοδο.

 

The Mental Health Gate

www.thementalhealthgate.com