Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Διαδικτυακή ψυχολογική υποστήριξη (online)

3 χρυσές συμβουλές
Στην Covid εποχή οι ανάγκες για ψυχολογική υποστήριξη έχουν αυξηθεί. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, υπό την ασφυκτική πίεση των δρώμενων και των καταστάσεων που βιώνουμε όλοι καθημερινά και που για κάποιους είναι καλύτερες και για άλλους πιο άσχημες, αναζητούν βοήθεια. Και αυτό αποτελεί βέβαια το καλό σενάριο: να αναζητήσουν βοήθεια. Και όχι να καταφύγουν σε άλλες λύσεις. Παραθέτουμε εδώ κάποιες συμβουλές για να έχουμε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από την on-line θεραπεία μας.

Χρυσές συμβουλές

  1. Εύρεση του κατάλληλου θεραπευτή

Πολύ σημαντικό είναι να βρούμε τον θεραπευτή / θεραπεύτρια που μας ταιριάζει. Στη τηλεφωνική υποστήριξη βέβαια δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα. Στην on-line όμως υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης, από πλατφόρμες μέσω των οποίων μπορούμε να δούμε όλα τα στοιχεία του θεραπευτή καθώς και φωτογραφία αυτού. Αν στοχεύουμε σε μακροχρόνια θεραπεία, σημαντικό είναι να βρεθεί κάποιος θεραπευτής κοντά στον τόπο κατοικίας μας, ώστε μετά το πέρας των περιοριστικών μέτρων και της πανδημίας, να μπορούμε να τον επισκεφτούμε διά ζώσης. Αν δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο και προτιμούμε την on-line επικοινωνία, σαφώς και ο χώρος του θεραπευτή και ο τόπος κατοικίας του δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Άλλα κριτήρια για την επιλογή θεραπευτή είναι:

  • οι εξειδικεύσεις του
  • η προσέγγιση στην οποία έχει εκπαιδευτεί
  • η γλώσσα καθώς και
  • η δυνατότητα για ατομικές αλλά και ομαδικές συνεδρίες

Συμπέρασμα: σκεφτόμαστε καλά και ιεραρχούμε τις ανάγκες μας πριν την επιλογή του!

  1. Εξασφάλιση ιδιωτικότητας

Για τη σωστή διενέργεια της συνεδρίας πρέπει να εξασφαλίζουμε έναν απόλυτα ιδιωτικό χώρο. Ένα δωμάτιο, μικρό ή μεγάλο, μία βεράντα, οτιδήποτε και οπουδήποτε μπορεί να αισθανόμαστε άνετα – σημαντικό! – αλλά και χωρίς αποσπάσεις. Εάν στο χώρο υπάρχουν π.χ. μικρά παιδιά ή ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας και γενικότερα άτομα μη αυτοεξυπηρετούμενα που ενδέχεται να μας αποσπάσουν τη προσοχή κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, καλό θα ήταν να συμφωνηθεί εκ των προτέρων – όσο είναι εφικτό – η απουσία κάθε ενόχλησης κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Όσοι έχουμε εμπειρία σε θεραπευτικές διαδικασίες γνωρίζουμε πόσο άσχημο και δύσκολο είναι να διακοπεί μία συνεδρία. Το «άνοιγμα» ψυχής που συντελείται κατά τη θεραπευτική διαδικασία απαιτεί ηρεμία, συγκέντρωση και ησυχία.

Σημείωση: αυτό ισχύει και για τις 2 πλευρές, τόσο του θεραπευτή όσο και του θεραπευόμενου. Κι εδώ υπάρχει ένας ακόμα λόγος για την τήρηση της συμβουλής αυτής που σχετίζεται με την επιβεβλημένη εχεμύθεια και εμπιστευτικότητα.

  1. Δυνατότητα για χώρο και χρόνο αποθεραπείας.

Όσο σημαντικό είναι να υπάρχει ηρεμία κατά τη θεραπεία άλλο τόσο κρίσιμο είναι και το διάστημα αμέσως μετά τη θεραπεία και την επάνοδο στις καθημερινές μας ασχολίες. Όταν η συνεδρία συντελείται στο χώρο του θεραπευτή, ο χώρος και ο χρόνος είναι πιο εύκολο να εξασφαλιστούν. Περπατώντας με τα πόδια από το γραφείο του ή μία βόλτα με το αυτοκίνητο έως το σπίστι μας βοηθούν στην ψυχική επαναφορά μας. Στις on-line συνεδρίες όμως, η – χρονική – απόσταση από το ένα δωμάτιο στο άλλο στο οποίο ενδεχομένως είναι η οικογένειά μας, δεν μας αφήνει περιθώρια αποθεραπείας. Ως εκ τούτου, χρήσιμο είναι να παρατείνουμε λίγο το χρόνο απομόνωσής μας. Εάν η συνεδρία διαρκεί π.χ. 50΄, καθόμαστε ακόμα 15’ σε απομόνωση με τις σκέψεις μας και με τις διεργασίες που συντελέστηκαν εντός μας. Αφιερώνουμε χρόνο σε αυτό που έγινε, του δίνουμε αξία, δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να αφομοιώσει τα συναισθήματα, να αποβάλλει την όποια ένταση. Στη συνέχεια ακολουθούμε τη διαδρομή της ημέρας μας συγκεντρωμένοι και αποφορτισμένοι.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε το ενδιαφέρον ταξίδι της θεραπείας, αυτο-εξερεύνησης και προσωπικής εξέλιξης να βρει την Ιθάκη του.

www.thementalhealthgate.com

Δημοσίευση: 24.3.21 στο katohika.gr